Een webapplicatie ontwikkelen in 7 stappen
Een webapplicatie ontwikkelen kan jouw organisatie een flinke boost geven. Denk aan een eigen afgesloten omgeving, een systeem met geavanceerde functionaliteiten of complexe toevoegingen aan een bestaande website. Allemaal voorbeelden van technische verbeteringen waarmee jouw organisatie efficiënter kan werken. Of het nou gaat om processen automatiseren, optimaliseren of een specifiek probleem oplossen. Een webapplicatie ontwikkelen is een proces waarin we samen met jou als klant een aantal stappen doorlopen. Hoe dat precies in z’n werk gaat? We nemen je mee in het proces van A tot Z.
1. Stel het doel vast
Voor je ook maar begint is een belangrijke stap om het doel vast te stellen. Stel jezelf de vragen:
- Wat is het doel van de webapplicatie?
- Voor wie is de webapplicatie bedoeld?
- Wat gaat het de gebruiker/ klant/ medewerker opleveren?
- Wat gaat het jou opleveren?
De antwoorden hierop nemen we het hele ontwikkelproces mee om tot een doelgerichte en effectieve webapplicatie te komen. Met een duidelijk doel voor ogen door alle ontwikkelfasen heen, eindigen we met het beste eindresultaat.
Webapp of mobiele app
Twijfel je tussen een mobiele app of webapplicatie ontwikkelen? Het grote voordeel van een webapplicatie is dat het platform onafhankelijk werkt. Daarnaast is alleen een internetverbinding en een browser nodig om verbinding te maken. Een mobiele app moet eerst gedownload en geïnstalleerd worden op de telefoon. Het ontwikkeltraject is langer en de kosten liggen een stuk hoger. Er zijn uiteraard genoeg cases waarin een mobiele app de voorkeur krijgt boven een webapplicatie. Lees ook onze blog: webapplicatie of mobiele app.
2. Stel de benodigde features vast
Wat moet de webapplicatie kunnen? Krijgt de webapplicatie een inlogscherm? Maak je gebruik van automatische notificaties? Of een centraal dashboard om ontwikkelingen en KPI’s te monitoren? Deze fase kan vooraf of samen met PingOnline worden doorlopen. In een sessie waar alle wensen en ideeën worden besproken staan we klaar om mee te denken en advies te geven. Meerdere partijen kunnen hierbij aansluiten omdat ieder zijn eigen belangen en visie heeft. De must haves, should haves en nice to haves worden in deze fase bepaald.
3. Het functioneel ontwerp/ blauwdruk
Een huisstijl werken je uit in een brandbook, een huis werk je uit in een bouwtekening voor de bouw start. Zo werkt het ook met een webapplicatie. Wanneer de doelstelling, platform en features zijn bepaald, wordt in de vorm van wireframes de applicatie uitgewerkt. Ook wel functioneel ontwerp, interaction design of UX design genoemd. De webapplicatie komt zo tot leven en je krijgt een goed beeld van alle mogelijkheden. Er wordt exact bepaald welke indeling & functionaliteiten de omgeving krijgt (en welke nog niet). Hiermee is direct ook een flow van de webapplicatie zichtbaar door middel van clicks. Je kunt eigenlijk de hele webapplicatie al zien en er doorheen klikken. Waar komen de CTA’s? Hoe ziet je navigatie eruit en hoe gaat je e-mail flow lopen?
4. Het technisch ontwerp
Vervolgens vertalen we het functioneel plan naar het technisch ontwerp. Een TO beschrijft in essentie de technische werkwijze waarin jouw wensen zijn verwerkt.
De achterkant van de website of applicatie wordt klaargezet in de database door middel van diagrammen. Het is een specificatie voor een softwareprogramma of functie.
5. De ontwerpfase/design
Het functionele ontwerp, waar alle gebruikersstappen, features en flows vastgesteld zijn, moet nog ingekleurd worden. Logo’s, kleuren, vormen, alles in de look en feel (brand) van jouw organisatie. Deze lik verf wekt de webapplicatie echt tot leven. In deze fase kunnen er nog eenvoudig aanpassingen gedaan worden in het ontwerp. Onze kernwaarden voor een design is dat het simpel en overzichtelijk moet werken. De webapplicatie wordt altijd volledig responsive ontworpen, zodat hij op alle devices: desktop, tablet en mobiel perfect werkt.
![](https://pingonline.nl/wp-content/uploads/2021/07/carpix-dynamic-order-formulier.jpeg)
6. De bouwfase/ontwikkeling
De programmeurs gaan aan de slag wanneer bovenstaande stappen zijn doorlopen. We werken met zowel een senior als een junior programmeur aan het project en bouwen op basis van de afgesproken functies uit het functioneel ontwerp. We werken in milestones om dit traject uit te voeren. De projectmanager regelt wie wat doet, samen met een gedegen planning en tussentijds klantcontact om de voortgang te bespreken.
In veel gevallen bouwen we eerst een MVP, oftewel een minimal viable product. Dit geeft jouw organisatie de kans om het basisproduct uit te rollen. Dit scheelt enorm veel kosten en leidt tot een beter eindproduct. Een MVP geeft ruimte voor testen, feedback en onderzoek van medewerkers van het basisproduct, voordat we extra functionaliteiten en uitbreidingen toevoegen.
7. Testen en de livegang
In de testfase ga je zelf veel aan de knoppen zitten. De applicatie moet uitgebreid getest worden in een acceptatie omgeving. Alle flows moeten worden doorlopen om mogelijke verbeterpunten te vinden. Dit wordt gezamenlijk gedaan. Wanneer de bèta tests volledig zijn doorgelopen kunnen we live! Ook hierna hebben we veel contact om eventuele kleine bugs op te lossen en te bespreken hoe het gaat. Voor nazorg en uitbreidingen staan we bij PingOnline altijd voor je klaar!
Klaar voor gebruik
Na deze gefaseerde aanpak is jouw webapplicatie klaar om succes te gaan boeken. Tijdens het proces hebben we actief samengewerkt, structureel gepland en samen aan de toekomst gedacht voor eventuele latere updates. Wanneer er nog foutjes worden gevonden pakken we deze op en we staan klaar voor technische support.
PingOnline maakt alle soorten webapplicaties met behulp van ons eigen PingPortal. Dankzij de veelzijdigheid van dit Content Management Systeem, kunnen complexe systemen moeiteloos worden geïntegreerd in jullie website. Om webapplicaties goed te laten werken maken we gebruik van verschillende technieken en programmeertalen als HTML, CSS en javascript, maar ook server-side scriptingtalen als PHP, SQL en jQuery. Ook zorgen we altijd voor de juiste softwarekoppelingen om alle betrokken systemen naadloos op elkaar aan te laten sluiten.
Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgespek!
Cases
Meer weten?
Bel ons
Meer weten over een webapplicatie ontwikkelen?
Let’s talk! We horen graag meer over jouw bedrijf en hoe we je kunnen helpen.