Softwarekoppelingen

Een softwarekoppeling ( of ‘API-koppeling’)  is een klein stukje software dat ervoor zorgt dat twee of meer verschillende software systemen met elkaar communiceren. Het uitwisselen van data tussen losse systemen heeft als doel te zorgen voor soepele informatiestromen door het synchroniseren en centraliseren van gegevens. Dit zorgt weer voor efficiënte bedrijfsprocessen en een besparing van kosten en tijd. Softwarekoppelingen zijn ontzettend belangrijk en voor veel bedrijven onmisbaar.

Voorbeelden van softwarekoppelingen

Voer jij je postcode en huisnummer in op een webshop, en de webshop vult automatisch je straatnaam en woonplaats in? Grote kans dat de Postcode API dit voor je regelt. Dit is een voorbeeld van een API-koppeling die wij voor je kunnen uitdenken en maken. PingOnline bouwt allerlei API-koppelingen op maat om verschillende softwaresystemen met elkaar te koppelen -en: handmatige, inefficiënte handelingen en ingewikkelde processen te voorkomen. Een FaceBook/WhatsApp API voor het sturen van een afspraak bevestiging met datum, locatie en tijd.

  • Ook krijgen we vaak de vraag of wij een webapplicatie kunnen koppelen aan een ESP (E-mail Service Provider) zoals MailChimp of ActiveCampaign. Hiermee sturen wij bijvoorbeeld data van nieuwe klanten via een API naar de juiste lijsten in de ESP. Daarna kunnen er doormiddel van automation allemaal acties uitgevoerd worden. 
  • Wanneer je het kenteken van je auto invoert op een website, en de website direct weet wat jouw model, jaar en merk is wordt dit opgehaald uit de database van het RDW via een API-koppeling.
  • Veel systemen, apps en websites maken gebruik van een API-koppeling om Google maps te integereren.
  • Een API-koppeling tussen je webshop en je voorraadsysteem, waardoor bestellingen direct gepickt kunnen worden en de voorraad op de website automatisch accuraat blijft.

Wat doen softwarekoppelingen?

Stel, je hebt flink in je software geïnvesteerd. Een CRM-systeem, een planningssysteem, een ERP systeem, een HR-systeem, alles staat klaar. Toch blijkt het in de praktijk toch niet zo gestroomlijnd te verlopen als je hoopte. Het kost veel werk om alle systemen up-to-date te houden en informatie overal inzichtelijk te krijgen. Alle systemen behouden ieder hun eigen kritieke informatie die niet overal inzichtelijk wordt tenzij je ze handmatig overal invoert. Een softwarekoppeling kan in zo’n geval voor een hoop kosten en tijdbesparingen zorgen. 

API koppeling

Een softwarekoppeling wordt vaak API koppeling genoemd. API staat voor Application Programming Interface en zorgt voor de verbinding tussen verschillende softwaresystemen. Met een API kunnen meerdere systemen gekoppeld worden en data op de juiste manier worden uitgewisseld. Een softwarekoppeling zorgt dus voor een digitale informatiestroom en efficiëntie bedrijfsprocessen. Het haalt data op van het ene systeem en brengt dit naar een ander systeem. Deze slimme koppelingen zorgen ervoor dat bedrijfsprocessen worden geautomatiseerd. Je hoeft bijvoorbeeld de bestelling die is geplaatst op je webshop niet meer handmatig in je ERP systeem te voeren. Dat scheelt een hoop tijd en fouten. Om je data geen enkel risico te laten lopen is een goede beveiliging van data cruciaal. PingOnline kan in veel gevallen op een veilige manier de brug slaan tussen verschillende systemen in een organisatie. 

icon-solution

Maatwerk

icon-doel

Meedenken

icon-list

Support

icon-superhero

Succes

Relevante cases

Veducon en Meraki

De implementatie van netwerken en infrastucturen in wereldwijde retailwinkels beveiligen met een portal en API.

Meer weten?

    Bel ons

    De mogelijkheden voor een API-koppeling bespreken?

    Let’s talk! We horen graag meer over jouw bedrijf en hoe we je kunnen helpen.