Wat is een Progressive Web App?

Progressive Web App. De liefdesbaby van een mobiele app en een webapplicatie. Is deze ‘hybrid’ in de development wereld het antwoord op het groeiende mobiele verkeer? Hoewel de progressive web app al even meegaat krijgt het recentelijk pas meer aandacht. Een PWA kent ontzettend veel voordelen, maar heeft ook nog een aantal haken en ogen. Toch kan hij tegenwoordig bijna alles wat een mobiele app ook kan. We leggen je van A tot Z uit wat een PWA is, wat de voordelen en mogelijkheden zijn en wat we mogen verwachten qua ontwikkeling in de nabije toekomst. Mocht je twijfelen tussen een PWA of een gewone webapplicatie, straks heb je een completer beeld.

Circa 3 minuten leestijd

Wat is een Progressive Web App?

Een PWA is een webapplicatie die net als alle webapplicaties webbased is en geopend kan worden vanuit de browser. Daarnaast bezit een PWA over functionaliteiten die we voorheen alleen terugzagen in mobiele applicaties. Omdat een PWA webbased is, hoeft niks gedownload te worden in de app store. Dit is makkelijker voor de gebruiker en voor de ontwikkelaar. De PWA lijkt qua functionaliteiten op een app uit de app store, maar dan één die je gewoon benadert via de browser. Een bekend voorbeeld van een PWA is de browser applicatie van Spotify.

Je kunt de Progressive Web App de volgende stap in de ontwikkeling noemen, na de traditionele ‘web based’ webapplicaties en mobiele apps (native app). Een soort kruising dus. Webapplicaties, die bereikbaar zijn in de browser, waren de logische vervolgstap na traditionele websites. Toch bevindt een webapplicatie zich nog vrij dicht bij een website. Daarnaast bestond er zoiets als een Hybrid App, de volgende stap na een mobiele app. Deze lag weer erg dicht bij een mobiele app qua features en limieten. De daaropvolgende PWA heeft echter ‘progressive’ niet zonder reden in zijn naam. Het is een verder ontwikkelde combinatie tussen ‘web’ en ‘mobile’ in. Minder limieten en meer mogelijkheden is het streven.

Koppelen met hardware

‘Een PWA is niet te koppelen met hardware van mobiele gebruikers’ is een veel gehoorde misvatting. Dan blijft er van een PWA niet veel over buiten een goede responsive website met de look en feel van een mobiele app. Gelukkig is dat niet het geval. 🙂 Wat een PWA in Google Chrome o.a. kan:

 

  • Een PWA kan een telefoon of tablet notifications en push messages laten sturen;
  • Het gebruik van een laptop- of tablet-camera;
  • Offline Storage en die data lokaal bereiken;
  • Bluetooth verbinding;
  • Via Device Position (kantelen) en zelfs 3D Device Motion om de PWA te laten meebewegen met het gebruikers-apparaat.

Er ontbreken ook nog enkele koppelingen, zoals het toegang geven tot contacten of berichten. Dit is nogal privacygevoelig en zal daarom niet vaak gebruikt worden door gebruikers.

De PWA aan hardware device functionaliteiten koppelen is dus goed mogelijk, wat het goede van een Native App oplevert, terwijl je de app eenvoudig in de browser gebruikt.

 

PWA & Apple

Op het moment van schrijven is het nog niet mogelijk om PWA’s aan te melden in de Apple store. Apple heeft het strengste beleid met betrekking tot welke apps in de App Store mogen staan. Apple staat iOS Safari wel toe om PWA’s te openen en op te slaan op het startscherm. Je PWA is net als alle andere apps toegankelijk vanaf het startscherm, maar er zijn beperkingen aan wat het wel en niet kan doen. Hier zijn enkele van de belangrijkste beperkingen waarmee PWA’s worden geconfronteerd op Apple-apparaten:

  • Cachelimiet van 50 MB;
  • Geen toegang tot Face ID;
  • Geen toegang tot Touch ID;
  • Geen Bluetooth-toegang;
  • Geen toegang tot Siri;
  • U kunt geen pushmeldingen verzenden;
  • Geen toegang tot privégegevens zoals contacten;
  • Geen integratie met sociale apps zoals Facebook.

Toch lijkt er wel op dat PWA’s in de nabije toekomst beschikbaar komen in alle app stores. De Windows app store is al zover. Een kleine speler, maar hij zet de toon. Android kondigde met z’n Play Store al aan PWA’s toe te gaan laten, en Apple lijkt daarin op termijn ook niet achter te kunnen blijven.

Belangrijke voordelen PWA

Razendsnelle pagespeed

Wanneer je op een plek bent met trage verbinding (een vakantiehuisje bijvoorbeeld) doet je PWA het nog bliksemsnel. Dit heeft een positief effect op vindbaarheid in Google en natuurlijk vooral op de gebruikerservaring. Hoe dit komt? Alle data wordt progressief bij gebruik van de app geladen. De data die nodig is bij gebruik is eigenlijk al aanwezig, ongeacht of diegene de app momenteel gebruikt. Bij een PWA staat de progressieve data al in de startblokken, voor wanneer de gebruiker klikt op de PWA. Het resultaat is een efficiënte app met een zeer snelle laadtijd.

Standaard programmeertaal
Een mobiele app ontwikkelen is geen ‘walk in the park’. Elk platform behoeft zijn eigen programmeertaal. Voor de ontwikkeling van een PWA is er maar één taal nodig om de PWA op het web toegankelijk te maken. Wanneer je de PWA beschikbaar wil maken in de verschillende app stores zijn er vertaalmogelijkheden beschikbaar.

Vindbaarheid in google
Omdat PWA’s webbased zijn worden ze volledig door zoekmachine geïndexeerd en zijn ze dus vindbaar in Google. Dit is een groot voordeel voor degene die Google gebruiken om dingen op te zoeken. Iedereen dus.

Succes stories
Twitter en AliBaba zijn twee bekende voorbeelden waar overgaan op een PWA als complete vervanging voor hun website en native app zeer succesvol bleek. Twitter bereikte een verhoging van 75% in verzonden Tweets mee. De mobiele conversies van Alibaba stegen met 76%! 

Eigen PWA?

Dat de PWA’s een flinke groeispurt gaat maken komt niet als een verrassing. Het aantal gedownloade apps zal afnemen en (vooral e-commerce) websites zoeken naar een nog mobielvriendelijke versie, omdat het mobiele verkeer alsmaar belangrijk wordt.

Is je interesse gewekt en wil je meer weten over de ontwikkeling van Progressive Web Apps? Neem vrijblijvend contact met ons op, we vertellen je graag meer!

Meer weten?​

Neem vrijblijvend contact met ons op om te bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen.