Webapplicatie of native app?

Een app klinkt goed… Maar misschien is een webapplicatie wel een betere optie. Makkelijker, goedkoper, én ook nog eens prima te gebruiken op mobiel. Stel, je wilt je klanten meer functionaliteiten bieden dan wat mogelijk is met een normale website. De eerste gedachte is vaak een mobiele app. De mobiele apps zijn niet aan te slepen, en ook wij krijgen vaak de vraag van klanten om een app te maken. Maar heb je deze als organisatie nou altijd nodig? Een app is kostbaar en er zit veel tijd in de ontwikkeling. Vaak volstaat een webapplicatie, wat eigenlijk een soort app is die je opent in je browser. In deze blog gaan we in op wat de grote voordelen zijn van een webapplicatie in vergelijking met een mobiele app.

Gepubliceerd door Jessie
23 augustus 2021
Circa 5 minuten leestijd

Wat is een native app?

Een native app (ook wel mobile app genoemd) is alleen te gebruiken op een smartphone en moet eerst gedownload worden in de Apple App Store of Google Play Store. Het is een stukje software die na installatie op je telefoon staat en functionaliteiten van je telefoon kan gebruiken, zoals de camera of het GPS-systeem (hier vertellen we straks meer over). Een mobiele app kan hiermee push meldingen sturen waarvan je een melding krijgt op je telefoon, je locatie weten en foto’s maken binnen de app.

Wat is een webapplicatie?

Een webapplicatie lijkt op een website en is te bereiken in de browser. Via je browser, bijvoorbeeld Chrome of Safari, type je de URL in van de webapplicatie. Een webapplicatie is net als een website responsive en werkt op alle apparaten en dus schaalt mee met verschillende resoluties en afmetingen. Toch gaat een webapplicatie verder dan een website. Hoewel een webapplicatie te bereiken is via je browser, is het vaak een afgesloten omgeving waar je inloggegevens voor nodig hebt als gebruiker, klant of lid. Met een webapplicatie kunnen gebruikers geavanceerde functionaliteiten gebruiken. Denk hierbij aan een eigen omgeving voor de klanten, een offertemodule of een boekingssysteem met automatische betalingen.

Vaak worden webapplicaties gebruikt om processen te automatiseren zoals het digitaal verwerken van werkbonnen of automatisch genereren van rapportages al dan niet in een afgesloten omgeving.

1. Geen download nodig

Een mobiele app moet geïnstalleerd worden in de Apple App Store of Google Play Store. Daarna kan hij weliswaar geopend worden zonder internet of browser, maar het nadeel is het feit dat het mensen moeite kost om een app ‘helemaal’ te downloaden. Voor een webapplicatie is geen download nodig, in tegenstelling tot een mobiele app. Je hebt alleen je internetverbinding nodig. Dit maakt ook dat webapplicaties een groter bereik hebben. Ze worden tenslotte net als elke andere URL geïndexeerd door Google en in de zoekresultaten weergeven! Uiteraard is het ook mogelijk om een URL uit Google te houden, dit is vooral logisch als de webapplicatie maar voor een selecte groep mensen bedoeld is.

Zodra de webapplicatie in de browser opgehaald is kun je deze ook als icoon op het beginscherm van je telefoon zetten. Het is dus niet nodig om elke keer naar je browser te gaan maar kunt gewoon het icoon aanklikken op je beginscherm!

2. Het is stukken goedkoper

Mobiele apps worden ontwikkeld in een specifieke programmeertaal, elk afhankelijk van de besturingssystemen van Google en Apple. Het nadeel is dat de app voor elk besturingssysteem en versie opnieuw gebouwd en onderhouden moet worden. Dit maakt een mobiele app erg kostbaar in initiële kosten maar ook daarna.

3. Minder onderhoud en updates

Met een mobiele app heb je je handen vol aan noodzakelijk onderhoud. Bedenk maar dat voor elk apparaat, browser en besturingssysteem (iOS van Apple en Android van Google) een aparte app gebouwd moet worden. Deze apparaten en besturingssystemen geven ook nog eens regelmatig updates uit waar je app aan moet voldoen. Storingen en bugs moeten tussendoor aangepakt worden. Je kunt stellen dat de kosten voor onderhoud en updates jaarlijks zo’n 20% van de ontwikkelingskosten bevat! Met een webapplicatie bouwen we alles op techniek die werkt in elke browser, dit scheelt een hoop testen en onderhoud.

4. Webapplicaties zijn onafhankelijk van app platformen

Google Play store en de Apple App Store. Mobiele apps moeten eerst door deze platformen goedgekeurd worden. Dan ben je er nog niet; bij elke update moet je app weer goedgekeurd worden. Met een webapplicatie kun je op elk moment van de dag een update uitvoeren. Een gebruiker van de webapplicatie krijgt direct (zonder een update te moeten downloaden uit de app stores) de nieuwste features en informatie in zijn scherm

5. Ook een webapplicatie kan functies van je telefoon gebruiken

Een mobiele app heeft toegang tot functies in je telefoon. Bij sommige besturingssystemen kun je aangeven of je dit wel of niet wil. Je geeft dan bij app machtigingen aan welke functies de app wel en niet mag gebruiken. Met het oog op privacy is het een goed idee niet direct alle apps toegang te geven tot je hele telefoon. Aan de andere kant is het in veel gevallen handig en nodig om als app goed te functioneren. Whatsapp moet toegang hebben tot je telefoon om te kunnen whatspp bellen. Een route app moet toegang hebben tot je locaties om routes te kunnen berekenen.

Wat vele niet weten, is dat een webapplicatie kan ook App features heeft. Het toegang krijgen tot de GPS, locatie, camera en bestanden op jouw telefoon kan een webapplicatie dus ook!

Toch zijn er nog meer opties. Er bestaat bijvoorbeeld een Progressive webapp. Dit fenomeen bestaat al even, maar is nog niet wereldwijd ontploft. Apple geeft voor de iPhone nog niet de volledige support op deze nieuwe techniek. Een progressive web app (PWA) is een soort webapplicatie die je niet hoeft te downloaden. Een hybrid tussen mobiele apps en webapplicaties. Het heeft ook geen eigen programmeertaal nodig, maar biedt wél de optie om gebruik te maken van de software van je mobiele telefoon, zoals pushmeldingen, gebruik van camera en GPS. Qua kosten ligt het waarschijnlijk ergens in het midden van de twee maar dit blijft afhankelijk van de wens.

Waar gebruik je nou wél echt een mobiele app voor?

Natuurlijk is er een tijd en een plaats voor mobiele apps. Ontwikkel je een interactief spel? Moet de app ook offline gebruikt kunnen worden? Moeten er complexe berekeningen gemaakt worden, zoals bij de app van je bank? Of ben je de start-up fase lang ontgroeid en heb je budget voor alle drie? Dan zit de kans erin dat een app wel een goed idee is.

Eigen webapplicatie?

Twijfel je zelf nog over het laten ontwikkelen van een app of webapplicatie? We gaan graag met je in gesprek over jouw unieke case en het mogelijke kostenplaatje. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met of bij Ping! Nog even verder kijken? Lees hier meer over onze way of working.

Meer weten?

Projectmanager Jessie vertelt je graag meer de mogelijkheden van een webapplicatie. En we bespreken vrijblijvend wat we voor jou kunnen betekenen.